Mit jelent az Aquastop technológia?

Az Aquastop technológiával készült termékek nem csak a felületükön, vagy a click rendszerüknél vízállóak, hanem teljes keresztmetszetükben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egy vödör vízbe is beleállíthatjuk őket 48-72 órán át akkor sem vesznek fel annyi vizet, ami az anyag károsodásához vezetne, így a vágási felületeken és esetleg felületi sérülés esetén is megőrzik vízálló képességüket. 

Aquastop technológia

Milyen padlót válasszon?

Hogy kinek milyen színű, mintázatú, méretű padló tetszik, teljesen szubjektív és egyedi. Éppen ezért a padló kiválasztásánál ezekkel a szempontokkal nem foglalkozunk. Ahogy azzal sem, hogy az adott padló kinek a terméke. Egger, Classen, Parador, Quick Step vagy Swiss Krono? Lényegtelen.

Nézzük a többi szempontot!

Vízállóság

A kínálatunkban rendelkezésre álló padlók különböző módon állnak ellen a víznek.

Felületi vízállóság

A kizárólag felületi vízállósággal rendelkező termékek elnevezésükből adódóan csak a felületükön nem engedik át a vizet, de ha a víz bejut ez alá a réteg alá (például a vágások, illesztések mellett, vagy ha vízálló felület megkarcolódik, megsérül) akkor az alsó rétegek felszívják azt, megdagadnak, eldeformálódnak. A kizárólag felületi vízállósággal rendelkező termékeket olyan helyiségek burkolására javasoljuk, ahol nagyon kis valószínűséggel találkoznak vízzel, maximum egy nem bő vízzel történő felmosással. Laminált padló vásárlásakor minden esetben érdemes rákérdezni, hogy az adott termék csak a felületén vagy teljes keresztmetszetében vízálló, mert sok gyártó esetében ez nincs egyértelműen jelezve.

Anyagában vízálló termékek

Az anyagában vízálló termékek egy sokkal magasabb szintű vízzel szembeni ellenállást képviselnek. Ezek a termékek teljes keresztmetszetükben vízállóak, így a vágási felületeken és esetleg felületi sérülés esetén is megőrzik vízálló képességüket. A termékek felhasználását olyan helyiségekbe javasoljuk ahol nagyobb esélye van annak, hogy a felület vízzel vagy párával találkozik, pl előszoba, konyha, mosókonyha. Ugyanakkor az anyagában vízálló termékek használata javasolt normál felhasználású helyiségekbe is, mivel az anyagukból adódóan sokkal stabilabbak, a panelek kapcsolódási ereje sokkal nagyobb, így használatukkal kizárható a padlóelemek elmozdulása, recsegése.

Vastagság

Azt, hogy egy helyiségben milyen vastagságú anyagot használunk alapvetően befolyásolja, hogy mennyi helyünk van ahhoz, hogy a szintek találkozzanak. Hiába szeretnénk 14 mm vastag anyagot használni ha a felület nem engedi csak a 8mm-es használatát, különben a burkolt felület kiemelkedni a vele találkozó egyéb padló síkokból (pl kerámia burkolat).

Alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb egy anyag, annál stabilabb és annál nagyobb az elemek közötti kapcsolódási erő.

Kopásállóság

A laminált padlók különböző kopásállósággal rendelkeznek. Ezek nemzetközi szabványoknak megfelelő értékek, amik azt határozzák meg, hogy az adott felület mekkora igénybevételnek, forgalomnak képes ellenállni. Minél magasabb a kopásállósági érték, annál nagyobb igénybevételre tervezték az adott anyagot. A kopásállósági értéket minden laminált padlón kötelező feltüntetni. A kronoswiss kínálatában rendelkezésre állnak 31,32, 33 és 33/34-es kopásállóságú termékek.

Az egyes értékekhez az alábbi felhasználási területek javasoltak:

31 – Lakóterek kis forgalmú helyiségei

32 – lakóterek nagy forgalmú helyiségei, valamint közepes forgalmú közületi helyiségek, irodák

33 – Nagy forgalmú közületi helyiségek, üzletek, vendéglátó egységek

33/34 – Különösen nagy forgalmú közületi helyiségek, bevásárló központok, rendezvénytermek

Swiss Floor – Sync Chrome – D2025 CN- Leysin Oak
Grand Selection – Liberty Sync – D 6101 CV | FINE
Grand Selection – Liberty Sync – D 80031 CG | GROTTINO BEIGE
Swiss Floor – Solid – D4490 NM Iceland Oak

Milyen kiegészítőkre lehet szüksége?

MDF szegélyléc

Laminált padló lerakásához a padlón kívül néhány kiegészítő termékre is szükségünk van.

Párazáró fólia

A laminált padlót nem csak a felső felszínén érheti víz, de pára formájában alulról is. Ezt megakadályozandó párazáró fólia alkalmazása, ami a fogadó felület és a laminált padló közé helyezve megakadályozza, hogy a pára kapcsolatba kerüljön a laminált padló anyagával és abba felszívódjon, kárt okozva benne.

Alátétlemez

A padló lerakása előtt alátét lemez kerül lefektetésre, melynek célja, egyrészről a kopogás mentesítés, másrészről a burkolandó felület (pl simított beton) érdességének a tompítása. Fontos megjegyezni, hogy az alátétlemez az egyenetlen alapfelület egyenetlenségeit nem orvosolja, tehát ne használjuk aljzatkiegyenlítésre. Fontos, hogy az adott helyiség milyen fűtéssel rendelkezik. Padlófűtés esetén használjunk kimondottan erre alkalmas alátétlemezt, ami perforált felülettel rendelkezik , így nem zárja el az alulról érkező meleg útját. Az alátétlemezek különböző vastagságban érhetőek el. Azt, hogy milyen vastagságút használjunk az határozza meg, hogy mennyire sima az a felület amire lerakjuk. Minél érdesebb, egyenetlenebb az adott felület, annál vastagabb alátétlemez használata szükséges.

Szegélyek

A laminált padló és a fal felületeinek találkozásánál kisebb-nagyobb hézagok vannak, melyek kiválóan eltakarhatóak a szegélyekkel. A szegély ezen kívül stabilizálja is a lerakott padlót és megakadályozza, hogy a fal mentén por, víz jusson a padló széléhez.

Burkolatváltók

A különböző helyiségek vagy akár adott helyiségen belül a különböző burkoló anyagok találkozása során használt kiegészítő, melynek célja, hogy biztonságos és esztétikus átmenetet képezzen a két felület között. Vastagságát az határozza meg, hogy mekkora a két találkozó felület között szintkülönbség. 1-2 mm -es eltérés esetén 3 cm széles 2-4 mm esetén 6 cm széles burkolatváltókat alkalmazhatunk. Ennél nagyobb szintkülönbségek esetén speciális kiegészítőkre van szükség, amiről célszerű szakembert megkérdezni.

Mikor hívjak szakembert?

A gyártók garanciát vállalnak a termékeikre, ami a kronoswiss esetén 25-35 év, de a Corepel esetén élethosszig tartó. Ezek a garanciák azonban csak akkor érvényesek ha a padló szakszerűen kerül lerakásra. A szakszerű lerakást hivatalosan kizárólag szakember tudja biztosítani, ezért ha azt szeretnénk, hogy a lerakott padlóra érvényes legyen a gyártó által biztosított garancia, a lerakással bízzunk meg szakembert.

Laminált padló lerakása

Tisztítás és ápolás

Laminált padló tisztítása

Igen. A cégcsoport kronoswiss márkanévvel ellátott termékei a svájci kisvárosban Menznau-ban készülnek. Itt van az egyik kutatási és fejlesztési központ valamint a cégcsoport legrégebbi gyáregysége „gyöngyszeme”, ahol a legújabb termékek mellett a márka prémium kategóriás termékei készülnek. A kronoswiss termékei valóban Svájcban készülnek, a gyártáshoz szükséges fa alapanyaga svájci erdőkből származik. A környezet védelme és a fenntartható, CO semleges termelés rendkívül fontos a cég számára. Ennek megfelelően mind a termékek, mind a gyártástechnológia megfelel valamennyi szigorú európai és svájci környezetvédelmi előírásnak.

Svájci padló. Tényleg Svájcban készül?

Igen. A cégcsoport kronoswiss márkanévvel ellátott termékei a svájci kisvárosban Menznau-ban készülnek. Itt van az egyik kutatási és fejlesztési központ valamint a cégcsoport legrégebbi gyáregysége „gyöngyszeme”, ahol a legújabb termékek mellett a márka prémium kategóriás termékei készülnek. A kronoswiss termékei valóban Svájcban készülnek, a gyártáshoz szükséges fa alapanyaga svájci erdőkből származik. A környezet védelme és a fenntartható, CO semleges termelés rendkívül fontos a cég számára. Ennek megfelelően mind a termékek, mind a gyártástechnológia megfelel valamennyi szigorú európai és svájci környezetvédelmi előírásnak.

Kronoswiss gyár

Vízállóak-e a termékek? Mi a különbség a felületi HDF maggal rendelkező és az anyagában vízálló Aquastop maggal rendelkező termékek között?

Corepel padló

A vásárlók nagy előszeretettel keresik a vízálló termékeket, és ennek megfelelően egyre több gyártó kínálatában jelennek meg ezek. Vízállóság és vízállóság között azonban elég nagy különbségek vannak. A laminált padlók úgy épülnek fel, hogy egy HDF magra különböző rétegeket helyeznek. Maga a HDF lap alapesetben nem vízálló. A rákerülő rétegek közül a mintázatot adó réteg fölé kerülő, átlátszó koptató réteg azonban az. Ennél fogva ameddig ez a réteg nem sérül meg, minden laminált padló felülete vízálló. Mi a helyzet az illesztésekkel és a click rendszerrel? Alap termékeknél ezek a felületek semmiféle vízálló réteggel nem rendelkeznek, tehát ha víz éri őket, akkor azt felszívják, megdagadnak, eldeformálódnak. A gyártók éppen ezért ezeket a felületeket is igyekeznek vízállóvá tenni. Ez egyfajta utókezelés, amikor ezeket a felületeket egy impregnáló anyaggal kezelik le. Sok gyártó innentől már  vízállónak nevezi a termékét. Ez a  vízállóság egészen addig igaz is lehet, ha ez a felületkezelés teljeskörű vagy ameddig ezek a felületek nem sérülnek meg. Néhány gyártó, köztük a kronoswiss is, nem bízza a véletlenre és a felületi vízállósággal szemben a padlót teljes keresztmetszetében, anyagában teszi vízállóvá.

Mi az a NALFA teszt?

A NALFA teszt az észak amerikai laminált padló szövetség hivatalos termék tesztje, ami különböző szempontok alapján vizsgálja egy laminált padló minőségét. Ezek között szerepel a termék vízállósága is. A teszt két részből áll.

Az első teszt során a padló illesztéseinek vízállóságát vizsgálják. A cél annak kiderítése, hogy az illesztéseken keresztül leszivároghat-e a víz az alaplapig és okozhat-e ott eldeformálódást. A teszt során az illesztésre helyeznek 24 órára színes folyadékot és az idő lejárta után megnézik, hogy az alaplap elszíneződött-e, vagyis sikerült-e a víznek lejutnia. A teszt tökéletes aljzatot (0-ás) és mozgásmentes állapotot feltételez. A hétköznapi használat során van ilyen?

Ezt a tesztet több gyártó terméke is tudja teljesíteni, ami azt mutatja, hogy a felületük és a click rendszerük megfelelően vízálló. A hangsúly itt a felületük szón van. Mi történik akkor ha ez a felület megsérül? Például megkarcolódik, vagy az összeillesztésnél a click rendszer pereme letörik, lepattan, vagy ha a fal mellett meg kell vágnunk az anyagot, vagy némi, de megengedett mozgása van a padlónak? Itt kap szerepet a teszt második része, ami nem csak a felületnek, hanem magának az anyagnak a vízállóságát vizsgálja.

A második teszt során magát a terméket mártják 24 órára a színes folyadékba és vizsgálják, hogy az anyag mennyire színeződik el, vagyis, hogy mennyi vizet szív magába. Az Aquastop technológiával készülő termékek esetében kimutatható, hogy jóval kevesebb vizet vesz fel, tehát nem csak a felületén, hanem teljes keresztmetszetében, anyagában vízálló. Ennek megfelelően a padló bármilyen sérülés esetén is megőrzi vízállóságát. Ennél a tesztnél több gyártó „vízálló” terméke elvérezhet, ezért kevés gyártó vállalja. A kronoswiss Aquastop-os technológiával rendelkező termékei teljesítik a tesztet.

Nalfa bizonylat

Használható-e a 14 mm vastag termék padlófűtés esetén?

Padlófűtés

Sokakban felmerül a kérdés, hogy alkalmazható-e a 14 mm vastag laminált padló padlófűtésre. A válasz természetesen igen. A vastagabb laminált padlók testsűrűsége jóval nagyobb mint egy átlagos padlónak, egyszerűbben fogalmazva ezeknek a padlóknak az anyaga jóval tömörebb. A tömörebb, sűrűbb anyag pedig jobban vezeti a hőt. Tehát a 14 mm vastag padló nem zárja el a padlófűtés hőjét, sőt nagy sűrűségéből adódóan jobban oszlatja el azt a felületén. Ennek előnye, hogy ha a padóban futó fűtéscsövek nagyobb távolságra vannak egymástól, akkor is egyenletesnek érezzük a meleget a padló minden pontján. ” A hő nem vész el.”

Mit jelent, az Antibakteriális felület?

A koronavírus járvány idején felértékelődött a kronoswiss padlók azon tulajdonsága, hogy felületük egy antibakteriális réteggel rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a baktériumok nem, vagy sokkal nehezebben tapadnak meg a felületükön. Éppen ezért használják svájban kórházakban, egészségügyi intézetekben a padló burkolására a kőburkolatok helyett.

Antibakteriális padló

Mennyire karcálló a laminált padló?

Karcálló padló

A laminált padlók felületének esetében kopásállóságról beszélünk (AC/KI) nem karcállóságról. Ez egy nagyon fontos információ amit nem árt tisztázni eladás során. Prémium kategóriás termékek esetében Antiscratch (mikrokarcálló) réteggel látják el a felületet. Ennek ellenére az éles tárgyak, a cipőbe tapadt kavics megsérthetik a laminált padló felületét.
Az éles körmű állatok (kutya, macska) is okozhatnak karcolódást. A kronoswiss Antiscratch felülettel rendelkező termékei úgy lettek kifejlesztve, hogy jobban ellenálljanak a kisállatok karmai okozta sérüléseknek.